Szarlotka


W Krakowie jesień w pełni, chodź trwa od niedawna to już daje Nam się we znaki. Ostatnie dni są okropne: pada, wieje przeszywający wiatr, jest po prostu zimno… Jak temu zaradzić?
Moim najlepszym sposobem jest domowe ciasto, gorąca czekolada i koc.
Pozostając w temacie jesiennym polecam wypróbowanie przepisu na moją ulubioną szarlotkę. Jabłka o tej porze są najlepsze, dlatego warto z nich korzystać jak najczęściej i to nie tylko w deserach. Moją ulubioną odmianą do tego ciasta jest szara reneta, gorąco ją polecam. 
Szarlotka ta jest bardzo smaczna, ciasto jest półkruche i jest w nim bardzo dużo przepysznych jabłek.


Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Następnie połóż na mące masło i pokrój je nożem. Na środku zrób gniazdo wbij jajka, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wyrób ciasto, podziel je na 2 części. Ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Nadzienie jabłkowe:
2kg jabłek np. szara reneta
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
cynamon (opcjonalnie)

Jabłka obierz i pokrój w plasterki.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x32. Ciasto nakłuj widelcem, posyp delikatnie bułką tartą. Wyłóż na ciasto pokrojone jabłka, posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w 180°C.
Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :-)








Komentarze

  1. Wygląda obłędnie *-* że tak to ujmę-żarłabym!
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz