Sernik czarno-biały



Sernik czarno-biały to trochę oszukany sernik, ponieważ robi sie go z serków homogenizowanych, a nie z prawdziwego twarogu. Sernik ten ma kruche kakaowe ciasto z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi, masa serowa jest bardzo delikatna, puszysta niczym chmurka. Ciasto jest wyjątkowo smaczne, wszystkie składniki idealnie ze soba współgrają. 


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki kakao
250 g masła
¼ szklanki cukru
5 łyżek wiórków kokosowych

Masa serowa:
4 serki homogenizowane waniliowe ( po 250 g)
100 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
100 g rodzynek (opcjonalnie)
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek wiórków kokosowych
6 białek

Ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę i podziel ją na 2 części, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotuj masę serową: masło utrzyj na puszystą masę, połącz z żółtkami utartymi wcześniej z cukrem. Ucierając, dodawaj po łyżce serka homogenizowanego, wsyp oba rodzaje mąki, cukier waniliowy, na końcu dodaj wiórki.
Białka schłodź w lodówce, wyjmij dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Ubite białka wmieszaj delikatnie w masę serową. Na koniec wsyp sparzone wcześniej rodzynki, delikatnie wymieszaj.
Blachę 21x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód zetrzyj na grubych oczkach 1 część ciasta, następnie wylej masę serową, na wierzch masy zetrzyj 2 część ciasta.

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 60-70 minut.
Smacznego :)





Komentarze