Najprostsze ciasto z jabłkami



Co tu dużo pisać o tym cieście, jest to najprostsze ciasto z jabłkami jakie robiłam.
Czas przygotowania to dosłownie chwila. Do jego wykonania potrzebujemy najprostszych urządzeń kuchennych.
Składniki potrzebne do jego przygotowania to kolejna jego zaleta, bo każda gospodyni zazwyczaj ma je w domu. 
Czasami w prostocie tkwi fenomen. Niby nic, a jednak smak tego ciasta to istna przyjemność.

Ciasto jest miękkie, puszyste, wilgotne - wszystkie te cechy zawdzięcza dużej ilości jabłek, które po upieczeniu zmniejszają swoją objętość nadając ciastu odpowiednią konsystencję.

Składniki:
2 duże jabłka
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżka konfitury 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder
cynamon

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier oraz konfiturę łączymy energicznie mieszając rózgą do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i całość mieszamy do chwili powstania gładkiego ciasta. 
Do ciasta wrzucamy pokrojone jabłka, mieszamy, żeby ciasto dokładnie oblepiło owoce.
Ciasto wylewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia "keksówki". Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia.
Przestudzone ciasto oprószamy wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem.
Inspiracja: Gotuję bo Lubię

Smacznego :-)



Komentarze