Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą


Mój słoik na ciasteczka nie może za długo stać pusty :-)
Tym razem wylądowały w nim bardzo pyszne ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.
Ciasteczka są bardzo maślane, kruche o wyrazistym smaku masła orzechowego.
Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Składniki:
100 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g czekolady mlecznej

Miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy włóż do miski i ubijaj mikserem, aż masa będzie jaśniejsza i puszysta około 5 minut. Po tym czasie dodaj jako, cukier wanilinowy i ubijaj jeszcze około 3 minuty.
Mąkę, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia i sól przesiej do osobnej miski, wymieszaj. Przesianą mąkę wsyp do masy maślanej, wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i wymieszaj delikatnie.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw na 175ºC.
Ciasteczka wykładaj na blaszkę małą łyżeczką do herbaty. Nabierz jedną pełną łyżeczkę ciasta i bez uklepywania wyłóż ciastko. Na blaszce masa ma mieć kształt półkuli. Zachowaj odstępy między ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia rozpłyną się delikatnie na boki.
Blaszkę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika do 175ºC i piecz około 15 minut.
Ciasteczka będą delikatnie miękkie w środku, po wystygnięciu stwardnieją i będą idealnie kruche.
Z podanej porcji wychodzi około 30 średniej wielkości ciasteczek.
Źródło: kwestiasmaku.com

Smacznego:-)








Komentarze

Prześlij komentarz