Mój słoik na ciasteczka nie może za długo stać pusty :-)
Tym
razem wylądowały w nim bardzo pyszne ciasteczka z masłem
orzechowym i kawałkami czekolady.
Ciasteczka
są bardzo maślane, kruche o wyrazistym smaku masła orzechowego.
Składniki:
100
g miękkiego masła
120
g masła orzechowego
50
g cukru trzcinowego
1
jajko
1
łyżeczka cukru wanilinowego
170
g mąki pszennej
2/3
łyżeczki sody oczyszczonej
2/3
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
50
g czekolady mlecznej
Miękkie
masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy włóż do miski i ubijaj
mikserem, aż masa będzie jaśniejsza i puszysta około 5 minut. Po
tym czasie dodaj jako, cukier wanilinowy i ubijaj jeszcze około 3
minuty.
Mąkę,
sodę oczyszczona, proszek do pieczenia i sól przesiej do osobnej
miski, wymieszaj. Przesianą mąkę wsyp do masy maślanej, wymieszaj
drewnianą łyżką. Na koniec dodaj pokrojoną w drobną kostkę
czekoladę i wymieszaj delikatnie.
Dużą
blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw
na 175ºC.
Ciasteczka
wykładaj na blaszkę małą łyżeczką do herbaty. Nabierz jedną
pełną łyżeczkę ciasta i bez uklepywania wyłóż ciastko. Na
blaszce masa ma mieć kształt półkuli. Zachowaj odstępy między
ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia rozpłyną się delikatnie
na boki.
Blaszkę
z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika do 175ºC i piecz około
15 minut.
Ciasteczka
będą delikatnie miękkie w środku, po wystygnięciu stwardnieją i
będą idealnie kruche.
Z
podanej porcji wychodzi około 30 średniej wielkości ciasteczek.
Źródło:
kwestiasmaku.com
Smacznego:-)
Super ciasteczka.
OdpowiedzUsuń