"Delicja" to jedno z najpopularniejszych ciastek w Polsce. Występuje już pod różnymi nazwami i w wielu smakach. Ja tez postanowiłam zrobić kopię tego pysznego ciastka, ale w formie ciasta. Postawiłam na klasyczny smak delicji pomarańczowej.
Biszkopt jest miękki i puszysty, galaretka mocno pomarańczowa wzbogacona o cząstki pomarańczy, a zamiast czekolady jest lekki mus czekoladowy oprószony kakao.
Ciasto można zrobić w różnych wariantach smakowych.
Biszkopt:
2 duże jajka
70 g cukru
50 g maki pszennej
20 g maki ziemniaczanej
Galaretka
pomarańczowa*:
2 opakowania galaretki
pomarańczowej (na 0,5l wody)
2 duże pomarańcze
750 ml wrzątku
Mus czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki soku z
pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
gorzkie kakao (proszek)
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki
przesiać przez sitko, odstawić. Białka oddziel od żółtek. Ubij
pianę z białek, pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier, małymi
porcjami. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Do
masy jajecznej partiami wsypywać przesiane mąki, mieszaj już
szpatułką, by składniki się połączyły.
Spód
tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Delikatnie wylej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze
165ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące
ciasto wyjmij z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok
35 cm (w formie). Wystudź do temperatury pokojowej. Oddziel boki
biszkoptu od formy.
Obie
galaretki rozpuszczamy w jednym naczyniu we wrzącej wodzie. Wystudź,
schłódź do lekkiego stężenia.
Pomarańcze
wyfiletuj na segmenty, nie może być na nich białych błonek.
Biszkopt
przełóż na paterę i zapnij na nim obręcz z tortownicy. Na
biszkopt wyłóż tężejącą galaretkę, następnie powkładaj w
nią cząstki pomarańczy. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego
stężenia galaretki.
*Oczywiście
do tego ciasta możesz użyć wybranych przez siebie owoców i
galaretek w tym samym smaku np. Galaretki malinowe i świeże maliny.
W małym
garnuszku umieść czekolady, masło oraz sok, rozpuść wszystkie
składniki w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Przestudź.
W czasie
gdy masa czekoladowa stygnie, ubij białka na sztywno, pod koniec
ubijania wsypuj powoli cukier, dalej ubijając.
Do masy
czekoladowej po kolei wbija żółtka, po każdym zamieszaj masę
rózgą kuchenną, do połączenia składników. Dodaj połowę
ubitej na sztywno piany z białek., delikatnie wymieszaj.
W
osobnej misce ubij śmietanę 36% na sztywno. Dodaj ją do masy
czekoladowej, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj drugą część
piany z białek, wymieszaj.
Mus
czekoladowy wyłóż na stężałą galaretkę, wyrównaj.
Ciasto
schłodzić w lodówce przez 12h, najlepiej całą noc.
Następnego
dnia zimnym nożem oddzielić ciasto od tortownicy i oprószyć
delikatnie kakao.
Przechowywać
w lodówce.
Inspiracja:
mojewypieki.com
Smacznego
:-)
Pomarańczowa delicja wygląda i z pewnością jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepsze od tego co można kupić w markecie.
OdpowiedzUsuń