Pomarańczowa delicja



"Delicja" to jedno z najpopularniejszych ciastek w Polsce. Występuje już pod różnymi nazwami i w wielu smakach. Ja tez postanowiłam zrobić kopię tego pysznego ciastka, ale w formie ciasta. Postawiłam na klasyczny smak delicji pomarańczowej.
Biszkopt jest miękki i puszysty, galaretka mocno pomarańczowa wzbogacona o cząstki pomarańczy, a zamiast czekolady jest lekki mus czekoladowy oprószony kakao.
Ciasto można zrobić w różnych wariantach smakowych.


 Biszkopt:
2 duże jajka
70 g cukru
50 g maki pszennej
20 g maki ziemniaczanej

Galaretka pomarańczowa*:
2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 0,5l wody)
2 duże pomarańcze
750 ml wrzątku

Mus czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki soku z pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany 36%

Dodatkowo:
gorzkie kakao (proszek)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki przesiać przez sitko, odstawić. Białka oddziel od żółtek. Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier, małymi porcjami. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej partiami wsypywać przesiane mąki, mieszaj już szpatułką, by składniki się połączyły.
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie wylej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 165ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok 35 cm (w formie). Wystudź do temperatury pokojowej. Oddziel boki biszkoptu od formy.

Obie galaretki rozpuszczamy w jednym naczyniu we wrzącej wodzie. Wystudź, schłódź do lekkiego stężenia.
Pomarańcze wyfiletuj na segmenty, nie może być na nich białych błonek.
Biszkopt przełóż na paterę i zapnij na nim obręcz z tortownicy. Na biszkopt wyłóż tężejącą galaretkę, następnie powkładaj w nią cząstki pomarańczy. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

*Oczywiście do tego ciasta możesz użyć wybranych przez siebie owoców i galaretek w tym samym smaku np. Galaretki malinowe i świeże maliny.

W małym garnuszku umieść czekolady, masło oraz sok, rozpuść wszystkie składniki w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przestudź.
W czasie gdy masa czekoladowa stygnie, ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania wsypuj powoli cukier, dalej ubijając.
Do masy czekoladowej po kolei wbija żółtka, po każdym zamieszaj masę rózgą kuchenną, do połączenia składników. Dodaj połowę ubitej na sztywno piany z białek., delikatnie wymieszaj.
W osobnej misce ubij śmietanę 36% na sztywno. Dodaj ją do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj drugą część piany z białek, wymieszaj.
Mus czekoladowy wyłóż na stężałą galaretkę, wyrównaj.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 12h, najlepiej całą noc.

Następnego dnia zimnym nożem oddzielić ciasto od tortownicy i oprószyć delikatnie kakao.
Przechowywać w lodówce.
Inspiracja: mojewypieki.com

Smacznego :-)






Komentarze

  1. Pomarańczowa delicja wygląda i z pewnością jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie lepsze od tego co można kupić w markecie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz