Piegusek - to zdecydowany faworyt mojej najmłodszej siostry. Ciasto, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Pewnie jak w wielu domach na niedzielę "placek" musiał być i to właśnie często piegusek u mnie w domu był tym ciastem.
Ciasto babkowe, puszyste z dużą ilością maku. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i mało wymagające. Nie jest to ciasto, które można przyrównać smakiem do makowców przygotowywanych z ugotowanego maku. Do tego ciasta używamy surowego maku, który nadaje zupełnie innego charakteru. Podkręcony olejkiem migdałowym i bakaliami tworzy idealną kompozycję na jesienny przysmak do popołudniowej kawy.
Składniki:
350 g margaryny
1 1/2 szklanki mąki
pszennej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie olejku
migdałowego
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 szklanka maku
(surowego)
7 jajek
bakalie (orzechy,
rodzynki, dowolne suszone owoce)
Dodatkowo:
25 g margaryny
bułka tarta
polewa czekoladowa/
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 170ºC.
Na początek żółtka oddziel od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj mak i dowolne bakalie pokrojone w kostkę, wymieszaj.
Margarynę, żółtka, cukier i olejek migdałowy ucieraj mikserem do rozpuszczenia się cukru i uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do masy powoli łyżka po łyżce wsypuj mąkę i na powolnych obrotach miksera mieszaj. Na koniec do masy dodaj ubita na sztywno pianę z białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika temperatura 170ºC i piecz około 1 godziny, do tak zwanego suchego patyczka.
Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Wygląda i smakuje znakomicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, to ciasto jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Receptura testowana wielokrotnie, także przyjemnie czytać, że smakuje.
Usuń