Panna cotta



Ten deser to włoska klasyka, która sprawdza się zawsze i wszędzie.
Deser ten można przygotowywać w różnych smakach i podawać na różne sposoby.
Ja tym razem przygotowując włoską kolację z przyjaciółmi zdecydowałam się na podstawowy przepis na Panna cotta z polskim akcentem - musem z leśnych jagód.
Deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najdłuższy okres to chłodzenie. Najlepiej jest zrobić go wieczorem i zostawić do stężenia w lodówce przez całą noc, żeby nie kusił ;-)
Panna Cotta lubi wszelakiego rodzaju dodatki mogą to być musy owocowe, jak i świeże owoce sezonowe.

Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 36%
200 ml świeżego mleka 3,2 %
60 g cukru
1 laska wanilii 
2 łyżki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
300 g jagód leśnych
20 g cukru

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrob ziarenka.
Do rondla wlej śmietankę kremówkę i mleko. Dodaj cukier i ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewaj, aż rozpuści się cukier. Następnie dodaj namoczoną żelatynę i zdecydowanymi ruchami mieszaj około 2 minut (do momentu aż cała żelatyna się rozpuści).
Przygotowaną masę wlej do małych ozdobnych słoiczków, przykryj je folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia. Jak masa osiągnie temperaturę pokojową wstaw do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Jagody zmiksuj blenderem, następnie przetrzyj przez sitko do otrzymania musu.
Przetarty mus podgrzej z cukrem do zgęstnienia.
Mus wylej na schłodzony deser. Ozdób listkiem mięty,podawaj.

*Deser można przygotować w kokilkach/filiżankach. Po schłodzeniu należy deser, wyłożyć na talerzyk (odwracając naczynko do góry dnem na talerzyk). Panna cottę można podawać z musem z ulubionych owoców lub świeżymi owocami.


Smacznego :-)


Komentarze