Jeśli chodzi o owoce, które możemy zbierać w lesie - to moim faworytem są zdecydowanie jeżyny. Takie dziko rosnące na skraju lasu, dojrzewające w pełnym słońcu.
Dlatego też gdy tylko mam okazję skorzystać z tego daru natury robię z nich coś pysznego.
Tym razem postawiłam na czekoladowe babeczki z jeżynowym curdem w środku, udekorowane puszystym jeżynowym kremem i świeżym owocem na wierzchu.
Niebo w gębie :-)
2 jajka
90 g cukru trzcinowego
65 g masła
65 g gorzkiej czekolady
90 g maślanki
90 g wody gazowanej
90 g mąki pszennej
20 g kakao
1/4 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
Blackberry curd:
300 g jeżyn
30 g cukru
sok z 1/4 cytryny
1 żółtko
10 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżka śmietany 36%
1 łyżka masła
Krem jeżynowy:
250 g mascarpone
200 ml śmietany 36%
200 g blackberry curd
Jajka i cukier ubić na gęstą, jasną
pianę. Masło roztopić w garnuszku, do ciepłego dodać czekoladę
połamana na tafelki, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać
mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Do ubitych jajek cienkim
strumykiem wlewać jeszcze ciepłą masę czekoladową, mieszać na
małych obrotach miksera. Następnie wlewamy maślankę, na koniec
naprzemiennie dodajemy suche składniki i wodę.
Foremkę do muffin wykładamy papilotkami i uzupełniamy gotowym ciastem. Pieczemy 14-16 minut w 175ºC do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudź na kratce.
Foremkę do muffin wykładamy papilotkami i uzupełniamy gotowym ciastem. Pieczemy 14-16 minut w 175ºC do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudź na kratce.
Blackberry
curd najlepiej zrobić dzień wcześniej. Jeżyny miksujemy i
przecieramy przez sitko na mus. Puree owocowe oraz sok z cytryny wlać
do garnka o grubym dnie, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu.
Żółtko wymieszać z wodą, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Do
gorącego puree powoli wlewać masę żółtkową. Następnie cały
czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje.
Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Krem chłodzimy
pod przykryciem z foli spożywczej.
Żeby
przygotować krem jeżynowy należy ubić śmietanę 36% z serkiem
mascarpone, dodać blackberry curd i zmiksować na gęsty, gładki
krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Schłodzić 30 minut.
W
wystudzonych babeczkach wydrąż środki babeczek i napełni je
blackberry curdem. Każdą babeczkę udekoruj jeżynowym kremem
według swojej fantazji. Na krem połóż świeże jeżyny.
Babeczki
najlepiej przechowywać w lodówce.
Wygląda pięknie i smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuń