Muffiny podwójnie jeżynowe


Jeśli chodzi o owoce, które możemy zbierać w lesie - to moim faworytem są zdecydowanie jeżyny. Takie dziko rosnące na skraju lasu, dojrzewające w pełnym słońcu. 
Dlatego też gdy tylko mam okazję skorzystać z tego daru natury robię z nich coś pysznego.
Tym razem postawiłam na czekoladowe babeczki z jeżynowym curdem w środku, udekorowane puszystym jeżynowym kremem i świeżym owocem na wierzchu.
Niebo w gębie :-)

 Składniki:
2 jajka
90 g cukru trzcinowego
65 g masła
65 g gorzkiej czekolady
90 g maślanki
90 g wody gazowanej
90 g mąki pszennej
20 g kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Blackberry curd:
300 g jeżyn
30 g cukru
sok z 1/4 cytryny
1 żółtko
10 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżka śmietany 36%
1 łyżka masła

Krem jeżynowy:
250 g mascarpone
200 ml śmietany 36%
200 g blackberry curd

Jajka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku, do ciepłego dodać czekoladę połamana na tafelki, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Do ubitych jajek cienkim strumykiem wlewać jeszcze ciepłą masę czekoladową, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie wlewamy maślankę, na koniec naprzemiennie dodajemy suche składniki i wodę.
Foremkę do muffin wykładamy papilotkami i uzupełniamy gotowym ciastem. Pieczemy 14-16 minut w 175ºC do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudź na kratce.

Blackberry curd najlepiej zrobić dzień wcześniej. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sitko na mus. Puree owocowe oraz sok z cytryny wlać do garnka o grubym dnie, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu. Żółtko wymieszać z wodą, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Do gorącego puree powoli wlewać masę żółtkową. Następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Krem chłodzimy pod przykryciem z foli spożywczej.

Żeby przygotować krem jeżynowy należy ubić śmietanę 36% z serkiem mascarpone, dodać blackberry curd i zmiksować na gęsty, gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Schłodzić 30 minut.

W wystudzonych babeczkach wydrąż środki babeczek i napełni je blackberry curdem. Każdą babeczkę udekoruj jeżynowym kremem według swojej fantazji. Na krem połóż świeże jeżyny.
Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)





Komentarze

Prześlij komentarz