Dawno mnie tu nie było :-( ale jakoś ostatnio sporo się działo i mało było czasu na wypieki.
Korzystając z ostatnich chwil sezonu rabarbarowego chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne muffiny cytrynowe z rabarbarem
Muffiny jak to muffiny mają to do siebie, że szybko się je robi, od razu są poporcjowane i są pyszne.
Co tu dużo mówić kwaśny rabarbar w słodkim cieście to po prostu musi smakować.
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
150 ml oleju rzepakowego
120 g cukru
220 g śmietany 12%
zest z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny
400 g rabarbaru
Dodatkowo:
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek i sodę
przesiej przez sitko do miski.
Cytryny bardzo dobrze
umyj, najlepiej sparz wrzątkiem.
Rabarbar umyj, nie
obieraj. Pokrój na 1 cm kawałki.
W drugiej misce rózgą
kuchenną, wymieszaj ze sobą do połączenia: jajka, olej, cukier, śmietanę, sok z
cytryny oraz zest z cytryn.
Do mokrych składników wsyp
suche i wymieszaj szpatułką, tak żeby składniki mokre i suche połączyły się ze
sobą.
Dodaj rabarbar i wymieszaj.
Blaszkę do muffinek wyłóż
papilotkami. Nakładaj do nich ciasto, na ¾ wysokości papilotki.
Piecz w rozgrzanym
piekarniku do 175°C
przez 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij, wystudź.
Sok z cytryny i cukier puder utrzyj w szklance na jednolitą masę. Cukru pudru należy dodać tyle, żeby lukier był gęsty jak śmietana.
Polej lukrem wystudzone muffiny i konsumuj.
Źródło: mojewypieki.com
Smacznego J
Komentarze
Prześlij komentarz