Brownie z orzechami


Dużo, dużo i jeszcze więcej czekolady ;-) Kto tego nie lubi? 
Tu nie trzeba pisać wstępu, żeby nie zabierać Wam czasu. Zapisujcie listę składników i do sklepu. To ciasto trzeba zrobić.


Brownie z orzechami

Składniki:
135 g mąki pszennej
Szczypta soli
3 jajka
200 g masła
150 g cukru
300 g gorzkiej czekolady
100 g orzechów ( u mnie migdały i orzechy włoskie)

Blaszkę o wymiarach 21x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C.
Masło przełóż do garnuszka i roztop na bardzo małym ogniu. 2 czekolady połam na tafelki i dodaj do stopionego masła. Cały  czas mieszając roztop, odstaw z ognia.
W misce zmiksuj przez chwilę  jajka i cukier. Dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i jeszcze chwilę zmiksuj na wolnych obrotach.
Mąkę z solą przesiej. Powoli dodawaj do czekoladowej masy i mieszaj szpatułką. Na koniec wsyp pokrojone grubo orzechy, wymieszaj.
Ciasto wyłóż do przygotowanej wcześniej blaszki, wyrównaj i posyp pokrojoną w drobną kostkę ostatnią tabliczką czekolady.
Gotowe ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyciągnij ciasto i przestudź.

Źródło: kwestiasmaku.com


Smacznego J




Komentarze

  1. klasycznie najlepsze *-* orzechy tylko dopełniają całości <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto do dobrej kawy i mamy pyszny podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz