Rurki z kremem toffi


Foremki do przygotowania rurek są w moim asortymencie cukiernika już od dłuższego czasu i w końcu w karnawale doczekały się użycia.
Rurki z kremem to kolejny przysmak z dzieciństwa. Wydawałoby się, że są pracochłonne, ale to tylko pozory. Robi się je bardzo szybko i szybko dochodzi się do wprawy.
Krem który zaproponowałam niestety nie jest przeznaczony dla dzieci. Wersja dla dzieci może być z pominięciem likieru toffi w budyniu lub z bitą śmietaną.
Rurki są kruche, ale nie nasiąkają kremem, fajnie tworzą jedną całość.
Gorąco polecam!




Składniki na rurki (ok 40):


500 g mąki pszennej

250 g masła

250 g śmietany 18%

szczypta soli


olej

jajko

cukier


Mąkę przesiać z solą, dodać starte na tarce do jarzyn zimne masło, wlać śmietanę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. W czasie gdy ciasto odpoczywa w lodówce oliwimy foremki na rurki (żeby łatwiej było ściągnąć upieczone).

Na talerzyku kłócimy jajko, a na następny talerzyk wysypujemy cukier.

Ciasto wyciągamy partiami z lodówki, podsypujemy stolnice mąką i wałkujemy na niej ciasto bardzo cienko na grubość około 1 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy na długie paski o grubości około 2 cm. Nawijamy paski na foremki zaczynając od węższej części w kierunku szerszej nakładając delikatnie na siebie, kolejne zakładki (należy zostawić trochę pustej foremki, żeby było za co złapać przy ściąganiu).. Jedną stronę rurki maczamy w jajku, następnie w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak, aż ciasto Nam się skończy.

Pieczemy około 15 minut do zarumienienia rurek w temperaturze 180ºC. Rurki ściągamy z foremki jeszcze jak są ciepłe, studzimy na kratce.


Krem toffi

1 budyń wanilinowy bez cukru (na 0,5l mleka)

250 ml mleka

1 łyżka cukru

150 ml likieru toffi (użyłam domowej roboty)

100 g miękkiego masła

3/4 szklanki mleka, cukier i likier toffi wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Do miski wlewamy pozostałe mleko wsypujemy budyń, mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, energicznie mieszając gotujemy przez chwilę, aż zgęstnieje. Studzimy budyń.
Miękkie masło miksujemy na puch, małymi partiami dodajemy zimny budyń.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy rurki.


Smacznego :)










Komentarze

  1. Ale pysznie *-* tylko sporo roboty, ale widać, że warto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warto :-) Pierwsza jest najgorsza, później idzie taśmowo :-)

      Usuń

Prześlij komentarz