Zaskakujący smak: lekko słodkie, z odczuwalnym aromatem bazylii, przełamanym kwaskowatą polewą. Jeśli chcesz zaskoczyć gości koniecznie wypróbuj ten przepis :-)
Składniki:
120
ml mleka
100
g masła
70
g białej czekolady
120
g maki pszennej
60
g cukru
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta
soli
doniczka
bazylii
1
jajko
Polewa:
60
g białej czekolady
2
łyżki jogurtu naturalnego
Do
garnuszka wlej mleko, dodaj masło i połamaną białą czekoladę.
Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki się roztopią i połączą
w jedną masę. Ostudź. Do miski przesiej mąkę, proszek i sodę,
wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Do blendera włóż liście
bazylii, wlej chłodną masę mleczno-czekoladową, zmiksuj na
jednolita masę. Następnie wbij jajko i krótko zmiksuj. Do miski z
suchymi składnikami wlej zmiksowaną masę, wymieszaj. Formę do
muffin wyłóż papilotkami, uzupełnij je masa do 3/4 wysokości
papilotki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC
przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, przestudź.
Białą
czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej jogurt i
delikatnie wymieszaj. Polej babeczki przygotowana polewa, udekoruj
listkami bazylii.
Źródło:
www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz