Babeczki z bazylią






Babeczki z niestandardowym składnikiem - bazylią. 
Zaskakujący smak: lekko słodkie, z odczuwalnym aromatem bazylii, przełamanym kwaskowatą polewą. Jeśli chcesz zaskoczyć gości koniecznie wypróbuj ten przepis :-)


Składniki:
120 ml mleka
100 g masła
70 g białej czekolady
120 g maki pszennej
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
doniczka bazylii
1 jajko

Polewa:
60 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego

Do garnuszka wlej mleko, dodaj masło i połamaną białą czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudź. Do miski przesiej mąkę, proszek i sodę, wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Do blendera włóż liście bazylii, wlej chłodną masę mleczno-czekoladową, zmiksuj na jednolita masę. Następnie wbij jajko i krótko zmiksuj. Do miski z suchymi składnikami wlej zmiksowaną masę, wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papilotkami, uzupełnij je masa do 3/4 wysokości papilotki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, przestudź.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej jogurt i delikatnie wymieszaj. Polej babeczki przygotowana polewa, udekoruj listkami bazylii.
Źródło: www.kwestiasmaku.com
Smacznego :-)







Komentarze