Muffiny z rabarbarem i orzechami


Pyszne puszyste muffiny z kwaskowym wnętrzem, czyli moim ulubieńcem RABARBAREM. Bardzo pożywne przez dodatek orzechów i zarodków pszennych. Wilgotne i sycące idealne jako zdrowa przekąska.


Składniki:
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki
170 g rabarbaru
1/2 szklanki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki zarodków pszennych

Posypka:
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce wymieszaj składniki mokre: olej, jajko, ekstrakt i maślankę, wymieszaj. Dodaj obrany i pokrojony w kostkę rabarbar oraz orzechy.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zarodki pszenne. Przesyp je do składników mokrych, wymieszaj rózgą kuchenną, do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Przełóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Źródło: mojewypieki.com

Smacznego :-)








Komentarze