"Lejka"





"Lejka" - to nazwa ciasta, która krąży w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Można je upiec z dowolnymi owocami, jakie tylko lubimy. Jest to ciasto ucierane, które robi się bardzo szybko - idealne w awaryjnych sytuacjach. Robi się je bardzo szybko, piecze równie szybko, a najszybciej to ono znika z talerza :-)



4 jajka
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
  500 g owoców (np. truskawek, jabłek, moreli)
cukier puder

Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Powoli do masy jajecznej wsypuj mąkę. Na koniec powoli wlewaj olej. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x32 lub tortownicy o średnicy 26 cm.
Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego J








Komentarze