Biała dama


Biała dama to ciasto, które ostatnio króluje u mnie w domu. Praktycznie na każdej rodzinnej imprezie się pojawia. Nawet moja 6 letnia siostrzenica „niejadek” za nim przepada. Ciasto to to połączenie czekoladowego biszkoptu i delikatnie kwaskowej pianki. Czarno – białe połączenie z potartą gorzką czekoladą na wierzchu błyskawicznie znika z patery. 


Biszkopt:
6 jaj
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia , sodę i kakao przesiej przez sitko. Białka ubij na sztywno, powoli dodawaj cukier  i żółtka, dalej ubijając. Następnie wlej olej, wymieszaj łyżką. Powoli wsypuj mąkę, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36 x 20. Piecz około 40 minut w 180°C
do tzw. suchego patyczka.

Masa:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 „śnieżki”
300 ml mleka
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku

Galaretki rozpuść we wrzątku. Wystudź i odstaw  do momentu gdy zaczną tężeć. Śnieżkę ubij na sztywno. Do ubitej na sztywno śnieżki dodawaj po łyżce serka i ubijaj, na koniec wlewaj powoli tężejące galaretki.
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady

Upieczony biszkopt przekrój na pół. Na dolną część wyłóż  ¾  masy, połóż drugą część biszkoptu. Na górną część, wyłóż pozostałą masę. Na wierzch zetrzyj czekoladę.


Smacznego J




Komentarze

  1. Zrobiłam ostatnio to ciasto u siebie i również chyba od tego momentu będzie królować w moim domu ;) Dzięki za świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz