Połączenie ananasa z kokosem to bardzo zgrany duet. Krem ananasowy pomimo zawartości masła jest delikatny, przełamany kawałkami owoców. Natomiast krem kokosowy to takie puszyste "ptasie mleczko". Cały tort nasączamy wodą z sokiem z cytryny, który równoważy smak całego ciasta,
Tort ten przygotowałam na 3 urodziny synka przyjaciół. Patryk jest miłośnikiem bajki " Supa Strikas", stąd też jako dekorację wybrałam motyw piłki. Czarne pola na piłce zrobiłam obsypując wycięty szblon piłki kakao.
Biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Białka
oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywno pod koniec ubijania dodaj cukier i
cukier waniliowy. Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Do piany z
białek dodawaj powoli po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie mieszając
już szpatułką wsypuj partiami mąki, na sam koniec dodaj olej i wymieszaj. Masę
przelej do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180°C do suchego patyczka.
Wystudź.
Krem ananasowy:
6 plastrów ananasa z puszki
sok z ananasów z puszki
1 budyń śmietankowy bez cukru na ½ l
1 łyżka cukru
1 żółtko
100 g masła
woda
Sok
z ananasów dopełnij wodą tak, żeby było 400ml. ¾ syropu zagotuj z cukrem. W
szklance z ¼ syropu roztrzep żółtka z budyniem . Do gotującego się syropu wlej
mieszankę, dobrze wymieszaj, zagotuj. Powstały budyń odstaw do ostygnięcia.
Utrzyj
masło w misie miksera na jasną masę, partiami dodawaj zimny budyń. Do utartego
kremu dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj łyżką.
Krem kokosowy:
1 „Śnieżka”
100 ml mleka kokosowego
250 g serka twarogowego
1 galaretka cytrynowa
50 g wiórków kokosowych
Galaretkę
rozpuść w 250 ml wrzątku. Ostaw do stężenia. Do mleka kokosowego wsyp „Śnieżkę”,
ubij na sztywno, partiami dodawaj serek. Cały czas miksując powoli wlewaj tężejąca
galaretkę. Masę podziel na 2 części. Do jednej części wsyp wiórki kokosowe, drugą
pozostaw czystą.
Ponadto:
½ szklanki soku z cytryny
½ szklanki przegotowanej wody
Biszkopt
przekrój na 3 równe części. Na tortownicy połóż 1 blat, nasącz go 1/3
przygotowanej mieszanki wody z sokiem z cytryny. Wyłóż krem ananasowy, połóż
kolejny blat, nasącz. Na 2 blat wyłóż masę kokosową z wiórkami kokosowymi, połóż
ostatni blat, nasącz. Wierzch i boki tortu wysmaruj kremem kokosowym tym bez
wiórków. Wygładź, odstaw do stężenia na całą noc. Udekoruj dowolnie.
Moje ulubione smaki w oryginalnym wydaniu:)
OdpowiedzUsuń