Digestive


Digestive - razowe ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych i mąki razowej. Są idealną przekąską oraz świetnie nadają się na spód do sernika. Posmarowane ulubioną czekoladą, smakują jeszcze wyborniej :-) 


Składniki: 
175 g mąki pszennej razowej
50 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki łagodnego miodu
60 ml mleka
50 g czekolady (kto jaką lubi)

Płatki owsiane zmiel blenderem. Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto. Odstaw na 15 minut, żeby składniki zaprzyjaźniły się J Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5 mm, staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Szklanką lub foremką wycinaj ciasteczka. Ciastka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kilku miejscach nakłuj ciasteczka widelcem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj nią przestudzone ciasteczka, odstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Źródło: mojewypieki.com
Smacznego J







Komentarze

  1. Fantastyczna przekąska. Od tamtego tygodnia jest to moja obowiązkowa pozycja do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakują:-) Polecam również pozostałe przepisy na idelne przekąski do pracy i nie tylko:-)

      Usuń
  2. Przepis również wypróbowałam. I muszę przyznać, że mimo iż ciastek nie jem codziennie (a przynajmniej się staram ;), to robię je bardzo często. Są proste i smaczne, a przy okazji sycą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz