Digestive - razowe ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych i mąki razowej. Są idealną przekąską oraz świetnie nadają się na spód do sernika. Posmarowane ulubioną czekoladą, smakują jeszcze wyborniej :-)
Składniki:
175 g mąki pszennej razowej
50 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki łagodnego miodu
60 ml mleka
50 g czekolady (kto jaką lubi)
Płatki owsiane
zmiel blenderem. Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto. Odstaw na
15 minut, żeby składniki zaprzyjaźniły się J Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5 mm, staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Szklanką lub foremką wycinaj ciasteczka.
Ciastka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kilku miejscach nakłuj
ciasteczka widelcem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.
Czekoladę
rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj nią przestudzone ciasteczka, odstaw do
lodówki, żeby czekolada zastygła.
Źródło: mojewypieki.com
Smacznego J
Fantastyczna przekąska. Od tamtego tygodnia jest to moja obowiązkowa pozycja do pracy :)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakują:-) Polecam również pozostałe przepisy na idelne przekąski do pracy i nie tylko:-)
UsuńPrzepis również wypróbowałam. I muszę przyznać, że mimo iż ciastek nie jem codziennie (a przynajmniej się staram ;), to robię je bardzo często. Są proste i smaczne, a przy okazji sycą :)
OdpowiedzUsuń