Kruche ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Po rozgryzieniu rozpadają się na małe cząsteczki, skąd nazwa "Kruszynki". Ciasteczka nie są za słodkie, mają fajną piaskową strukturę, można je modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Z podanych składników wychodzi 16 sztuk. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji, ponieważ bardzo szybko znikają z talerza :-)
Składniki:
120 g masła
50 g cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
Czekoladę
i orzechy posiekaj na drobne kawałki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, nadal
miksując dodaj jajko. Powoli dodawaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszaj
szpatułką. Na koniec wsyp pokrojone orzechy i czekoladę, dokładnie wymieszaj
(można rękami). Z masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping ponga, spłaszcz
w dłoniach, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj
odstęp, ponieważ ciasteczka trochę się rozpłyną podczas pieczenia. Piecz w
nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut. Obserwój spód ciastek, żeby się nie przypaliły.
Komentarze
Prześlij komentarz