Cantuccini z żurawiną


Cantuccini to twarde migdałowe ciasteczka wywodzące się z Toskanii. Piecze się je dwukrotnie przez co stają się kruche i chrupiące. Ciasteczka świetnie smakują jak zanurzy się je w gorącej kawie lub tak jak w moim przypadku zielonej herbacie. Do podstawowego składnika, którym są migdały można dodawać dowolne dodatki np. żurawinę. Można je przechowywać dłuższy czas w szczelnie zamkniętej puszce, także polecam przygotowanie większej ilości. Z podanych w przepisie składników wychodzi około 15 sztuk.


Składniki:
1 jajko
40 g cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g całych migdałów
70 g suszonej żurawiny

Jajko z cukrem i cukrem waniliowym delikatnie roztrzep rózgą. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Do masy wsyp migdały i żurawinę, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, obsyp mąką. Piekarnik nagrzej do 175°C. Ciasto wyłóż na przygotowaną blaszkę, uformuj podłużny chlebek o długości około 20 centymetrów. Piecz przez 25 minut, aż ciasto zbrązowieje i stwardnieje. Wyjmij, wystudź. Po wystudzeniu pokrój chlebek nożem z piłką na 1 centymetrowe kromeczki, pod skosem. Ułóż kromki na blaszce i podpiekaj, aż wyschną około 15 minut w temperaturze 180°C.


Smacznego J







Komentarze