Norweskie bułeczki cynamonowe. Mięciutkie drożdżowe ciasto, skarmelizowany cukier z cynamonem tworzy slodką skorupkę, najlepsze na ciepło ze szklanką kakao. Lukier z syropu klonowego dodatkowo podkreśla smak cynamonu. Bułeczki są idealnym pomysłem na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie.
Na ciasto
drożdżowe:
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
70 g roztopionego masła
¼ szklanki cukru
14 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
Na cynamonowe
nadzienie:
1 łyżka roztopionego masła
15 g cynamonu
1 szklanka brązowego cukru
Na lukier:
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka syropu klonowego
W garnuszku podgrzej mleko, pokrusz do niego
drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze rozmieszaj wszystkie
składniki zaczynu, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do dużej miski wsyp cukier, roztopione masło,
jajka, wymieszaj (najlepiej rózga kuchenną). Następnie wsyp pozostałą mąkę i
wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto ręką lub hakiem miksera do wyrabiania
ciasta. Jeśli ciasto jest luźne dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrabiaj ciasto, aż
będzie łatwo odchodzić od ręki lub mieszadła. Misę z ciastem przykryj
bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do
podwojenia objętości.
W miseczce połącz brązowy cukier z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną
mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek około 30x40 cm. Ciasto posmaruj
roztopionym masłem. Posyp równomiernie mieszanką cukru z cynamonem. Zwiń roladę
wzdłuż krótszego boku, dość ciasno. Ostrym nożem pokrój ciasto na plastry około
3 cm. Układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15
minut, na złoty kolor.
Podczas pieczenia bułeczek przygotuj lukier.
Do miski wsyp cukier puder i wlej łyżkę syropu klonowego, dokładnie rozetrzyj,
żeby nie było grudek.
Wyjmij bułeczki, odstaw do lekkiego
przestygnięcia.
Podajemy jeszcze ciepłe polane lukrem.
Inspiracja:kuchniadoroty.pl
Smacznego J
Komentarze
Prześlij komentarz