Chałka zawsze kojarzy mi sie z wakacjami u babci. Ciepła, chrupka skórka i dużo kruszonki, z brzoskwiniowym dżemem to najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dobrze, że dziś bez problemu mogę powrócić do tych wspomnień piekąc taką chałkę we własnym domu. Chałka jest puszysta, maślana i delikatnie pachnąca drożdżami.
Składniki na chałkę:
450 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
Kruszonka:
30 g mąki pszennej
15 g masła
15 g cukru
Dodatkowo:
Jajko do posmarowania
wierzchu
Drożdże wymieszaj z
ciepłym mlekiem, dwiema łyżkami mąki pszennej oraz jedną łyżką cukru. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce, żeby zaczyn się ruszył.
Resztę mąki przesiej,
dodaj pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło
oraz zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformuj kulę
przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce
do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 3 części. Każdą
część ciasta zroluj w wałek i zapleć warkocz, końce podwiń pod spód. Chałkę
przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 30
minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na
kruszonkę umieść w miseczce i wyrabiaj, aż powstaną grudki.
Chałkę posmaruj rozmąconym
jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz przez 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 °C,
aż skórka będzie brązowa.
Źródło: ilovebake.pl
Smacznego J
Czasami jem chałkę na drugie śniadanie
OdpowiedzUsuń