Batony musli


Batony musli to idealne małe co nieco w pracy, w szkole, na spacerze, czy po treningu.
Jest to wartosciowa przekąska lub drugie śniadanie, dzięki dużej zawartości błonnika są bardzo syte. Batony bez mąki i cuku, za to z dużą ilością nasion, owoców suszonych i orzechów. Każdy może je dostosować dodając do nich to co lubi najbardziej.


300 ml mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml mleka 3,2%
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki nasion (słonecznik, siemie lniane, sezam)
125 g niesolonych orzechów ziemnych

Mleko słodzone i mleko 3,2% podgrzej lekko w garnuszku. W misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (jeśli żurawina jest duża posiekaj ją). Do suchych składników wlej ciepłe mleka i dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 20x32 cm wyłóż papierem do pieczenia, na przygotowaną blaszkę wysyp mieszankę, wyrównaj ( nie wciskaj mocno w dno, ani nie wciskaj wcale – batony będą zbyt twarde). Piecz godzinę w temperaturze 130°C. Po wyjęciu odczekaj 20 minut, pokrój ciasto na dowolnej wielkości batony.
Inspiracja: mojewypieki.com


Smacznego J





Komentarze

  1. Super wyglądają. Na pewno wypróbuję :D Dobry sposób, gdy chodzi za mną coś słodkiego, zamiast pustych kalorii mogę zjeść coś wartościowszego :D

    amatorskie-rysowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Batony te są idelną przekąską na zdrowe "słodko" :D

      Usuń

Prześlij komentarz