Oponki



Karnawał nadal trwa i małymi kroczkami zbliża się tłusty czwartek, stąd też moja kolejna propozycja na ten dzień - oponki. Każdy robi je inaczej jedni na drożdżach inni z białego sera, moja propozycja to opnki z białego sera. Są bardzo miękkie, pulchne i smaczne. Najwięcej frajdy sprawia jedzenie tych malutkich krążków wycinanych np. z kieliszka, po upieczeniu wyrastają z nich małe piłeczki w sam raz na raz :-). 


500 g białego sera
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
4 jajka
1 kieliszek octu
1 łyżeczka masła
dopełnić mąką
3 kostki smalcu => do smażenia
cukier puder => do obtoczenia

Wszystkie składniki na oponki dokładnie wymieszaj, rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę tyle, żeby ciasto się nie lepiło ( ilość mąki zależy od twarogu dlatego jej ilość jest zmienna).Ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wycinaj krążki np. ze szklanki, a w nich jeszcze mniejsze krążki np. z kieliszka. Piecz oba rodzaje krążków, partiami na rozgrzanym smalcu. Jak krążki będą z obu stron złotego koloru wyciągnij je, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oponki obtocz delikatnie w cukrze pudrze.

Smacznego J







Komentarze

Prześlij komentarz