Naleśniki z serem


Ciasto na naleśniki jest bardzo proste w wykonaniu, plackicki są miękkie i delikatne. Podane z farszem z białego sera i podpieczone na maśle, które delikatnie sie przypala to dla mnie idealne połączenie. Proponowane przeze mnie naleśniki można podać zarówno jako deser jak i danie obiadowe. 



Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego i ½ łyżeczki do posmarowania patelni
1 ¼ szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Farsz:
500 g białego sera
2 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
masło => do podpiekania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, a następnie ubij mikserem do konsystencji śmietany. Ciasto odstaw na co najmniej pół godziny.
Patelnie do smażenia naleśników posmaruj olejem ( ½ łyżeczki), najlepiej pędzelkiem. Smaż naleśniki.

Wszystkie składniki na farsz dobrze rozgnieć widelcem i wymieszaj. Upieczone naleśniki smaruj farszem i składaj w trójkąty. Gotowe naleśniki podpiecz na maśle (naleśniki trzeba podpiec na patelni, ponieważ w farszu są surowe jajka).
Podawaj z sałatką owocową.

Smacznego J





Komentarze