Faworki - polecają się na karnawał. Bardzo serdecznie polecam przepis na faworki, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto jest dość tępe, ale takie być musi, żeby po upieczeniu był z niego chrust. Ciasto samo w sobie nie ma cukru, także słodycz dozujemy obtaczając faworki w cukrze pudrze, każdy według uznania.
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka octu
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła
3 kostki smalcu => do smażenia
Cukier puder => do obtoczenia
Wszystkie
składniki na ciasto dokładnie ze sobą zagnieć na stolnicy. Ciasto podziel na 2
części, każdą po kolei rozwałkuj i pokrój na prostokąty. Na środku każdego
prostokąta zrób nacięcie i przewlecz. Piecz w rozgrzanym smalcu.
Po
upieczeniu obtocz w cukrze pudrze, póki ciepłe.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz