Kokos, kokos i jeszcze raz kokos czyli domowej roboty batoniki bounty. Tylko trzy składniki, a tak dużo przyjemności. Jeśli lubicie bardzo słodkie słodycze to batoniki można oblać mleczną lub białą czekoladą, natomiast jeśli wolicie tylko słodkie to polecam gorzką czekoladę. Batoniki są bardzo kokosowe, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Znikają z lodówki w zastraszającym tempie, jakby same miały nogi i wychodziły :)
Śmiem twierdzić, że te batoniki zrobione własnąręcznie są lepsze od orginału. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią.
Składniki:
200 ml mleka skondensowanego
słodzonego
200 g wiórków kokosowych
200 g gorzkiej czekolady
powyżej 60% kakao
Wiórki
kokosowe wsyp do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 2 godziny (żeby wiórki
napęczniały od mleka). Gdy masa będzie już gotowa formujemy dobrze ugniatając, dowolnego
kształtu batony u mnie prostokąty J.
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę pokrusz i umieść w suchej miseczce
szklanej lub metalowej nad wrzącą w garnuszku wodą (na najmniejszym gazie).
Miseczka nie może dotykać tafli wody. Czekaj, aż czekoladę roztopi ciepło pary
wodnej.
Za
pomocą dwóch widelców lub wykałaczek obtaczaj batony w rozpuszczonej
czekoladzie (można też batony ułożyć na kratce i polewać czekoladą, odłożyć do
stężenia przekręcić i dopełnić czekoladą spody batonów). Obtoczone czekoladą
batony odkładaj na tace wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane batony
wstaw do lodówki żeby stężały.
Przechowuj
w lodówce.
Smacznego J
Komentarze
Prześlij komentarz