Bounty - domowej roboty


Kokos, kokos i jeszcze raz kokos czyli domowej roboty batoniki bounty. Tylko trzy składniki, a tak dużo przyjemności. Jeśli lubicie bardzo słodkie słodycze to batoniki można oblać mleczną lub białą czekoladą, natomiast jeśli wolicie tylko słodkie to polecam gorzką czekoladę. Batoniki są bardzo kokosowe, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Znikają z lodówki w zastraszającym tempie, jakby same miały nogi i wychodziły :) 
Śmiem twierdzić, że te batoniki zrobione własnąręcznie są lepsze od orginału. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią.

Składniki:
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
200 g wiórków kokosowych
200 g gorzkiej czekolady powyżej 60% kakao

Wiórki kokosowe wsyp do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 2 godziny (żeby wiórki napęczniały od mleka). Gdy masa będzie już gotowa formujemy dobrze ugniatając, dowolnego kształtu batony u mnie prostokąty J.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę pokrusz i umieść w suchej miseczce szklanej lub metalowej nad wrzącą w garnuszku wodą (na najmniejszym gazie). Miseczka nie może dotykać tafli wody. Czekaj, aż czekoladę roztopi ciepło pary wodnej.
Za pomocą dwóch widelców lub wykałaczek obtaczaj batony w rozpuszczonej czekoladzie (można też batony ułożyć na kratce i polewać czekoladą, odłożyć do stężenia przekręcić i dopełnić czekoladą spody batonów). Obtoczone czekoladą batony odkładaj na tace wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane batony wstaw do lodówki żeby stężały.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego J





Komentarze