Piernik miodowy


Święta coraz bliżej, także zapraszam po przepis na ciasto bez którego Boże Narodzenie nie może się odbyć J. Piernik to puszyste, rozpływające się w ustach ciacho, które nawet długo po upieczeniu pachnie przyprawą korzenną. Ciasto dzięki dodatku miodu jest wilgotne i miękkie. Polewa czekoladowa dopełnia słodycz ciasta. 

Składniki:
2 jajka
¼ szklanki cukru
¾ szklanki łagodnego miodu
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju
¾ szklanki parzonej kawy
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
Polewa:
¼ szklanki śmietany 30%
¾ tabliczki czekolady gorzkiej 70%

Żółtka oddziel od białek. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem, następnie dodawaj kolejno miód, olej zmniejsz obroty i powoli wlewaj gorącą kawę (trochę fusów w cieście nie zaszkodzi). Mąkę, sodę i przyprawę do piernika przesiej przez sitko, delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Do płynnej masy wmieszaj mąkę, na koniec dodaj delikatnie mieszając pianę ubitą z białek.
Piecz w formie na keksa wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C przez około 50 minut ( do suchego patyczka ).
Śmietanę podgrzej, uważaj żeby się nie zagotowała. Zdejmij z ognia wsyp do niej pokruszoną czekoladę i wymieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Poczekaj chwilę aż przestygnie i zgęstnieje. Polej nią wystudzone ciasto.
Smacznego J






Komentarze