Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne, szybkie pierniczki - idealne dla zapominalskich :-). Ciasteczka wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu nadają się bezpośrednio do spożycia. Pierniczki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam ten przepis, jest to gwarancja dobrego smaku :)
Składniki:
300
g mąki pszennej
100
g mąki pełnoziarnistej
2
jajka
80 g
cukru pudru
100
g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100
g łagodnego miodu
1
łyżka przyprawy do piernika
1
łyżka kakao
1
łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsyp do dużej miski, wymieszaj i
wyrabiaj do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie
dodawaj mąki. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na
godzinę.
Ciasto wyciągaj partiami z lodówki, rozwałkuj na grubość
4 mm, podsypując je małą ilością mąki, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawaj dowolne kształty pierniczków. Układaj je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piecz w
temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od
wielkości pierniczków, mniejsze piecz nawet krócej). Wyjmij, studź na kratce.
Dowolnie udekoruj.
Źródło: mojewypieki.com
Smacznego :-)
Łatwe i przyjemne ;)
OdpowiedzUsuń