Pierniczki


Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne, szybkie pierniczki - idealne dla zapominalskich :-). Ciasteczka wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu nadają się bezpośrednio do spożycia. Pierniczki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam ten przepis, jest to gwarancja dobrego smaku :)


Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
80 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g łagodnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsyp do dużej miski, wymieszaj i wyrabiaj do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie dodawaj mąki. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto wyciągaj partiami z lodówki, rozwałkuj na grubość 4 mm, podsypując je małą ilością mąki, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawaj dowolne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze piecz nawet krócej). Wyjmij, studź na kratce. Dowolnie udekoruj.
Źródło: mojewypieki.com
Smacznego :-)







Komentarze

Prześlij komentarz