Rogaliki półdrożdżowe


Moje ulubione rogaliki półdrożdżowe z marmoladą, są bardzo delikatne, mięciutkie i smaczne. Skorupka z jajka i cukru, która robi się na wierzchu rogalika po upieczenie nadają im chrupkości i dodatkowej słodyczy. Marmoladę można zastąpić nutellą lub budyniem, będą równie pyszne.


Składniki (na ok. 50szt):
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
50 g drożdży
8 łyżek mleka
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru i 0,5 szklanki do dekoracji
1 jajko i 1 jajko do dekoracji
szczypta soli
marmolada

Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej, dodaj do niego cukier i pokrusz drożdże, rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Margarynę należy stopić na parze, wystudź. Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski. Wlej wyrośnięte drożdże, jajko, śmietanę i margarynę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Jajko dobrze roztrzep w miseczce, na talerzyk wysyp cukier. Ciasto wyciągaj porcjami z lodówki, rozwałkuj cienki placek na kształt koła. Wycinaj trójkąty, na najkrótszy bok nałóż marmoladę, zwijaj w rogaliki. Rogaliki maczaj w rozmąconym jajku i cukrze. Wykładaj na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w 180°C na złoty kolor.

Smacznego :-)








Komentarze