Marchewkowe babeczki


Ciasto marchewkowe w formie babeczek, typowo jesienny wypiek. Muffinki są wilgotne, miękkie o delikatnym zapachu i smaku korzennym. Marchewka w cieście może zaskoczyć i na pewno to zrobi, ale pozytywnie.


Składniki:
240 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml oleju rzepakowego
50 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 g marchewki
szczypta soli

Do miski przesiej mąkę, proszek i sodę, wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej z cukrem, następnie dodawaj po 1 jajku, dalej mieszając. Do mokrych składników dodaj mąkę oraz pozostałe przyprawy i startą skórkę z wcześniej sparzonej pomarańczy. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników, następnie dodaj startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, dobrze wymieszaj.
Ciasto wykładaj do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Inspiracja:slodkiefantazje.pl


Smacznego J





Komentarze