Cytrynowe muffinki z lukrem


Na pewno zauważyliście, że na moim blogu często pojawiają się przepisy na muffinki,ale jak z nich nie korzystać skoro jest to zarówno smaczny jak i szybki pomysł na deser. Uwielbiam takie przepisy.
Dziś polecam muffinki cytrynowe z kwaśnym lukrem cytrynowym. Babeczki są delikatne, wilgotne i bardzo orzeźwiające. Lukier idealnie dopełnia cytrynowy smak muffinek.


Składniki:
300 g mąki pszennej
80 g cukier
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 ml kefiru
2 jajka
100 g masła
3 łyżki cukru pudru


Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj z nich skórkę. Do jednej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z dwóch cytryn, cukier waniliowy, wymieszaj. W rondelku na małym ogniu roztop masło, odstaw do przestygnięcia. Do drugiej miski wbij jajka i delikatnie je roztrzep, dodaj kefir i wystudzone masło, wymieszaj. Do miski z mokrymi składnikami wsyp mieszankę suchych składników. Szybko wymieszaj wszystkie składniki, niezbyt dokładnie. Ciasto nakładaj do formy wyłożonej papilotkami do ¾ wysokości.
Piec w 180°C około 15 minut.
Jak muffinki się pieką przygotuj lukier. Wyciśnij sok z połowy cytryny dodaj do niego cukier puder i dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek, a konsystencja była dość gęsta.
Upieczone muffinki studzimy na kratce. Schłodzone polewamy lukrem i obsypujemy skórką otartą z jednej cytryny.
Inspiracja: www.smakizycia.pl

Smacznego :)







Komentarze