Tiramisu - włoski deser na bazie serka mascarpone, podłóżnych biszkoptów z mocną kawą i odrobiną amaretto. Deser ten jest szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo pyszny i wyjątkowy w smaku. Biszkopty nasączone w kawie z alkoholem rozpływają się w ustach, a serek delikatnie muska podniebienie. Poezja...
Składniki:
750 g serka mascarpone
4 duże jajka
400 g podłużnych biszkoptów
2 łyżki drobnego cukru do
wypieków
1 filiżanka świeżo zaparzonej,
mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru amaretto
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Żółtka
oddzielić od białek. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i ucieraj na
jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawaj po łyżce mascarpone, miksując do
połączenia się składników. Dodaj kieliszek likieru, zmiksuj. W drugim naczyniu
ubij na sztywno pianę z białek, następnie powoli dodawaj ją do masy serowej i
wymieszaj szpatułką.
Kawę zaparz (najlepiej w ekspresie lub w kawiarce),dodaj
drugi kieliszek amaretto, przestudź. Biszkopty wyłóż do formy. Kawę wylewaj
łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły. Na biszkopty wyłóż warstwę sera( ser
możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wzorki). Na ser ponownie wyłóż
biszkopty, które nasącz kawą jak poprzednio. Nałóż drugą warstwę sera. Wstaw do
lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz kakao.
Źródło:www.mojewypieki.com
Smacznego :-)
Ale mi zrobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńJuż w piątek taki sam będziesz jadł :)
UsuńOd razu robię się głodna jak widzę tiramisu :)
OdpowiedzUsuń