Tiramisu


Tiramisu - włoski deser na bazie serka mascarpone, podłóżnych biszkoptów z mocną kawą i odrobiną amaretto. Deser ten jest szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo pyszny i wyjątkowy w smaku. Biszkopty nasączone w kawie z alkoholem rozpływają się w ustach, a serek delikatnie muska podniebienie. Poezja...


Składniki:
750 g serka mascarpone
4 duże jajka
400 g podłużnych biszkoptów
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru amaretto

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i ucieraj na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawaj po łyżce mascarpone, miksując do połączenia się składników. Dodaj kieliszek likieru, zmiksuj. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie powoli dodawaj ją do masy serowej i wymieszaj szpatułką.
Kawę zaparz (najlepiej w ekspresie lub w kawiarce),dodaj drugi kieliszek amaretto, przestudź. Biszkopty wyłóż do formy. Kawę wylewaj łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły. Na biszkopty wyłóż warstwę sera( ser możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wzorki). Na ser ponownie wyłóż biszkopty, które nasącz kawą jak poprzednio. Nałóż drugą warstwę sera. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz kakao.
Źródło:www.mojewypieki.com

Smacznego :-)






Komentarze

Prześlij komentarz