Kruche ze śliwkami i budyniem


Kruche ciasto ze słodkimi śliwkami węgierkami i budyniem waniliowym. Kruche ciasto to idealna baza do różnych składników. Możemy je wykorzystać na wiele sposobów, tym razem połączyłam je ze śliwkami i budyniem. Najlepsza w tym cieście jest górna warstwa ciasta, pychotka :) 

Składniki na ciasto:
500g mąki
2 jajka
3 żółtka
200g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 szczypty soli
2 łyżki kaszy manny
700g śliwek węgierek

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe (na 0,5l mleka)
2 łyżki cukru
600ml mleka

Składniki na ciasto (oprócz manny i śliwek) zagnieść. Podziel na dwie części (60% i 40%). Wsadź do lodówki na 1 godzinę. Śliwki umyj, pozbaw pestek, pokrój na ćwiartki. Dno blaszki o wymiarach 20x32 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylep dno formy. Posyp manną. Gęsto poukładaj śliwki.

Ugotuj budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorącym budyniem zalej śliwki. Na śliwki zetrzyj drugą część ciasta, na grubych oczkach. Ciasto piecz w 180°C około 50 minut. Wystudź.
Białka pozostałe z kruchego ciasta można zamrozić.
Inspiracja: smaacznykasek.blogspot.com

Smacznego :)






Komentarze