Ciasteczka z makiem i marmoladą to pewnie nie tylko moje wspomnienia z lat dzieciństwa. U mnie w domu cieszyły się ogromną popularnością, później trochę zniechęciliśmy sie do nich, ponieważ ciężko było kupić świeże. Dlatego też jak tylko trafilam na przepis na stronie Pani Doroty nie mogłam się oprzeć by je zrobić. Wyszły pyszne i co najważniejsze świeżutkie, mięciutki i pachnące. Polecam jak chcesz się przenieść do czasów dzieciństwa. Pycha.
Składniki:
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- mak
- marmolada
Białka
oddziel od żółtek, mąkę przesiej. Białka ubijaj mikserem na sztywno, jak piana
będzie sztywna powoli wsypuj cukier, łyżka po łyżce. Do ubitej piany dodawaj po
jednym żółtku nadal ubijając. Wsypuj powoli przesianą mąkę i mieszaj już
szpatułką bardzo delikatnie.
Ciasto
przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskaj na
blachy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia), niewielkie krążki, pozostaw
odstępy między ciasteczkami. Posyp surowym makiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut z termoobiegiem. Piecz obie blachy
w tym samym czasie, po 5 minutach zamień blachy miejscami, żeby ciasteczka
równo się upiekły. Wystudź, przełóż ulubioną marmoladą.
Źródło:www.mojewypieki.com/przepis/bitki-z-makiem-baletki
Smacznego J
Komentarze
Prześlij komentarz