SZARLOTKA
– klasyka wśród ciast, nawet nie chcę myśleć co by było, gdyby jej nie było J.
Jabłka … mhm… Sezon w pełni więc nie mogłam rozpocząć mojej
przygody z blogowaniem od żadnego innego ciasta, pomijając fakt, że jestem
miłośniczką szarlotek – jabłeczników.
Ciasto:
100g masła
200g mąki
50gcukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
szczypta proszku do pieczenia
Źródło: Ania J
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej na
stolnicę. Dodaj masło oraz starte na tarce żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli
będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, a jeśli za gęste dodaj łyżkę kwaśnej
śmietany. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Pozostałe składniki:
3 jabłka do ciasta np. gloster, szara reneta lub antonówka
cynamon (opcjonalnie)
cukier waniliowy (opcjonalnie)
1/5 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
W czasie chłodzenia ciasta przygotuj tortownicę o średnicy
21 cm. Wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w półksiężyce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość
ok 0,5 cm i pokrój w paski na szerokość jabłek. Ciasto układaj od środka
tortownicy. Zwiń najpierw trochę ciasta w rulonik i zaczynaj układać z niego
okrąg pomiędzy który wkładaj półksiężyce jabłek i tak łącz kolejne paski
ciasta. Mam nadzieję, że zdjęcie da Ci lepiej zrozumieć mój zamysł układania
ciasta J.
Ułożone ciasto obsyp cynamonem, oczywiście jeśli nie
przepadasz możesz go pominąć. Jeśli jabłka są dość kwaśne, jak moje polecam
również szarlotkę oprószyć cukrem waniliowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do
180°C
ok godziny. Ciasto lubi być dopieszczone także zaglądaj do niego żeby się nie
spiekło.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Powinien być dość gęsty, więc jeśli wyszedł za rzadki dosyp cukru pudru. Polej nim ciepłe ciasto i zajadaj, ponieważ szarlotka lubi być zjedzona jeszcze ciepła.
Smacznego :)
Oryginalne wykonanie - pięknie wygląda i z pewnością cudnie smakuje:)
OdpowiedzUsuń