Zakręcona szarlotka



SZARLOTKA – klasyka wśród ciast, nawet nie chcę myśleć co by było, gdyby jej nie było J.
Jabłka … mhm… Sezon w pełni więc nie mogłam rozpocząć mojej przygody z blogowaniem od żadnego innego ciasta, pomijając fakt, że jestem miłośniczką szarlotek – jabłeczników.
Jeśli szarlotka jest domowej roboty zawsze  POPROSZĘ KAWAŁEK.

Ciasto:
100g masła
200g mąki
50gcukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
szczypta proszku do pieczenia
Źródło: Ania J

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej na stolnicę. Dodaj masło oraz starte na tarce żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, a jeśli za gęste dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Pozostałe składniki:
3 jabłka do ciasta np. gloster, szara reneta lub antonówka
cynamon (opcjonalnie)
cukier waniliowy (opcjonalnie)
1/5 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

W czasie chłodzenia ciasta przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm. Wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w półksiężyce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm i pokrój w paski na szerokość jabłek. Ciasto układaj od środka tortownicy. Zwiń najpierw trochę ciasta w rulonik i zaczynaj układać z niego okrąg pomiędzy który wkładaj półksiężyce jabłek i tak łącz kolejne paski ciasta. Mam nadzieję, że zdjęcie da Ci lepiej zrozumieć mój zamysł układania ciasta J.
Ułożone ciasto obsyp cynamonem, oczywiście jeśli nie przepadasz możesz go pominąć. Jeśli jabłka są dość kwaśne, jak moje polecam również szarlotkę oprószyć cukrem waniliowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok godziny. Ciasto lubi być dopieszczone także zaglądaj do niego żeby się nie spiekło.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Powinien być dość gęsty, więc jeśli wyszedł za rzadki dosyp cukru pudru. Polej nim ciepłe ciasto i zajadaj, ponieważ szarlotka lubi być zjedzona jeszcze ciepła.


Smacznego :)

Komentarze

  1. Oryginalne wykonanie - pięknie wygląda i z pewnością cudnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz