Razowe muffiny z jabłkiem


MUFFINY – babeczki z dowolnymi dodatkami, u mnie klasyka z jabłkiem. Dziś proponuję wersję zdrowszą na mące razowej pszennej z otrębami owsianymi. Jest to lekka przekąska do pracy lub idealny deser.

Składniki:
2 jabłka
250g mąki razowej
50g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
350g jogurtu naturalnego
60ml oleju
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj. Jabłka obierz, pokrój w duże kawałki i dodaj do masy, wymieszaj. Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami, nałóż ciasto. Piec 15-20 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku.


Smacznego :)




Komentarze

  1. Wyglądają przepysznie, a mąka razowa to świetny zdrowy zamiennik, muszę skorzystać z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz