Kokosanki – to delikatny kawałek ciasta
z miodową nutą, obtoczony w deserowej polewie i obsypany wiórkami kokosowymi. Proste
połączenie niewielu składników, ale jak dobrze pasujących do siebie.
Ciasto:
1 jajko
250g mąki pszennej
50g miękkiego masła
100g cukru pudru
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajko, miód, mleko dalej miksując. Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wyjmij na blaszkę o wymiarach 21x26cm wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze rozprowadź. Piecz w piekarniku
nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Upieczone ciasto wystudź, pokrój na kwadraciki
dowolnej wielkości.
Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
200g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki polewy oprócz wiórków kokosowych umieść w misce i podgrzewaj w kąpieli wodnej.
Często mieszaj do chwili utworzenia się gładkiej, błyszczącej polewy.
Przygotowaną polewą pojedynczo smaruj kwadraciki ciasta (najlepiej sylikonowym
pędzelkiem) i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
Smacznego :)
Najlepsze jakie jadłem w życiu :)
OdpowiedzUsuńpyszne i proste dziękuje :*
OdpowiedzUsuń