Kokosanki



Kokosanki – to delikatny kawałek ciasta z miodową nutą, obtoczony w deserowej polewie i obsypany wiórkami kokosowymi. Proste połączenie niewielu składników, ale jak dobrze pasujących do siebie.

Ciasto:
1 jajko
250g mąki pszennej
50g miękkiego masła
100g cukru pudru
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajko, miód, mleko dalej miksując. Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wyjmij na blaszkę o wymiarach 21x26cm wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze rozprowadź. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Upieczone ciasto wystudź, pokrój na kwadraciki dowolnej wielkości.

Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
200g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki polewy oprócz wiórków kokosowych  umieść w misce i podgrzewaj w kąpieli wodnej. Często mieszaj do chwili utworzenia się gładkiej, błyszczącej polewy. Przygotowaną polewą pojedynczo smaruj kwadraciki ciasta (najlepiej sylikonowym pędzelkiem) i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.



Smacznego :)



Komentarze

Prześlij komentarz