Kinder Bueno to dla
mnie najlepszy baton jaki może istnieć. Uwielbiam go za kruchy
wafelek i to kremowe nadzienie. Dobrze, że w opakowaniu są tylko 2
batoniki bo nigdy nie jestem w stanie zostawić ani kawałka na później :-).
Jak tylko trafiłam na
przepis u Pani Doroty „mojewypieki.com” musiałam go wypróbować.
Najbliższą okazją
były święta Wielkanocne, dlatego też moje babeczki z Kinder Bueno
zostały zmodyfikowane na babeczki zajączki.
Ich wygląd zrobił u
mnie w domu ogromną furorę i u każdego w koszyczku znalazło się miejsce
dla zajączka.
Babeczki są wilgotne
i długo zachowują świeżość. Kinder Bueno niestety w nich nie
dominuje, ale jego smak oczywiście jest wyczuwalny.
Składniki na 12
babeczek
160 g masła
100 g cukru
165 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku
do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka esencji
waniliowej
3 łyżki mleka
70 g mlecznej
czekolady
12 łyżeczek nutelli
Krem
400 g serka mascarpone
3 łyżki nutelli
2 batony Kinder Bueno
Do dekoracji
wiórki kokosowe
20 pianek marshamallow
różowy cukier *
20 g czekolady
Wszystkie składniki do przygotowania babeczek powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko, odstaw.
Masło utrzyj wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Po kolei dodawaj całe jajka, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Wlej esencję z wanilii i mleko,zmiksuj.
Czekoladę pokrój w drobną kostkę.
Do masy powoli wsypuj przesianą mąkę z proszkiem, mieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec wsyp czekoladę i wymieszaj delikatnie.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki nałóż po łyżce ciasta, na środek każdej nałóż po łyżeczce nutelli i następnie kolejna warstwa ciasta.
Piecz babeczki w nagrzanym piekarniku do 170ºC przez około 25 minut. Wyjmij i wystudź na kratce.
Schłodzony serek mascarpone i nutellę w temperaturze pokojowej zmiksuj do otrzymania gładkiego kremu. Do kremu dodaj pokruszone batony Kinder Bueno, dobrze wymieszaj.
Krem nakładaj szpatułką na zimne babeczki. ( Oczywiście babeczki możemy udekorować jak chcemy, nie muszą to być zajączki. Możemy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką z dużym otworem i wycisnąć finezyjnie. Na wierzchu babeczki położyć kawałek batona Kinder Bueno i oblać nutellą.)
Dekoracja babeczek na zajączka.
Po nałożeniu kremu obsyp babeczki wiórkami kokosowymi.
Z pianek Marshmallow robimy uszy i nosek. Żeby powstały uszy należy piankę przeciąć na pół po skosie, po czym otrzymamy 2 trójkąty. Wilgotną część zamaczamy w różowym cukrze i tak postępujemy z 12 piankami. Następnie z pianki robimy nosek. Odcinamy kawałek pianki kształtujemy w palcach z niej małą kulkę, którą również obtaczamy w różowym cukrze.
Z kawałka czekolady kroimy 24 malutkie kosteczki na oczy.
Układamy nasze oczy, uszy i nosek tak jak na załączonym zdjęciu.
Przechowywać w lodówce.
*rożowy cukier można wykonać samemu.
Do woreczka strunowego wsypujemy cukier, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w proszku oraz 1-2 krople wody. Woreczek szczelnie zamykamy i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Inspiracja: mojewypieki.com
Smacznego :-)
Słodki zajączek
OdpowiedzUsuń