Pyszne puszyste muffiny z kwaskowym wnętrzem, czyli moim ulubieńcem RABARBAREM. Bardzo pożywne przez dodatek orzechów i zarodków pszennych. Wilgotne i sycące idealne jako zdrowa przekąska.
Składniki:
3/4 szklanki
cukru trzcinowego
1/3
szklanki oleju
1
jajko
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1
szklanka maślanki
170
g rabarbaru
1/2
szklanki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
2
szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2
szklanki zarodków pszennych
Posypka:
2
łyżki cukru trzcinowego
1
łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
W jednej misce wymieszaj składniki mokre: olej, jajko,
ekstrakt i maślankę, wymieszaj. Dodaj obrany i pokrojony w kostkę rabarbar oraz
orzechy.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: cukier, mąkę,
proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zarodki pszenne. Przesyp je do składników
mokrych, wymieszaj rózgą kuchenną, do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Przełóż do
nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu posyp cukrem wymieszanym z
cynamonem.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C lub
do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Źródło: mojewypieki.com
Źródło: mojewypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz