"Lejka"
- to nazwa ciasta, która krąży w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Można je upiec
z dowolnymi owocami, jakie tylko lubimy. Jest to ciasto ucierane, które robi
się bardzo szybko - idealne w awaryjnych sytuacjach. Robi się je bardzo szybko,
piecze równie szybko, a najszybciej to ono znika z talerza :-)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
500 g owoców (np. truskawek,
jabłek, moreli)
cukier puder
Jajka z
cukrem ubij mikserem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Powoli do masy
jajecznej wsypuj mąkę. Na koniec powoli wlewaj olej. Ciasto przelej do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x32 lub tortownicy o średnicy 26
cm.
Piecz w
nagrzanym piekarniku w 180°C do suchego patyczka.
Wystudzone
ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego J
Komentarze
Prześlij komentarz