Moje ulubione rogaliki półdrożdżowe z marmoladą, są bardzo delikatne, mięciutkie i smaczne. Skorupka z jajka i cukru, która robi się na wierzchu rogalika po upieczenie nadają im chrupkości i dodatkowej słodyczy. Marmoladę można zastąpić nutellą lub budyniem, będą równie pyszne.
Składniki (na ok. 50szt):
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
50 g drożdży
8
łyżek mleka
8
łyżek kwaśnej śmietany
2
łyżki cukru i 0,5 szklanki do dekoracji
1
jajko i 1 jajko do dekoracji
szczypta
soli
marmolada
Śmietana
i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej, dodaj do niego
cukier i pokrusz drożdże, rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Margarynę należy
stopić na parze, wystudź. Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski. Wlej
wyrośnięte drożdże, jajko, śmietanę i margarynę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie
gładkie, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Jajko
dobrze roztrzep w miseczce, na talerzyk wysyp cukier. Ciasto wyciągaj porcjami
z lodówki, rozwałkuj cienki placek na kształt koła. Wycinaj trójkąty, na
najkrótszy bok nałóż marmoladę, zwijaj w rogaliki. Rogaliki maczaj w rozmąconym
jajku i cukrze. Wykładaj na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w
180°C na złoty kolor.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz