Wyjątkowo smaczne ciasteczka owsiane, są idealną przekąską do pracy, szkoły czy do herbaty w domu. Tak naprawdę możemy modyfikować dodatki jak nam się tylko podoba, ja w tej wersji dałam żurawinę, morele, słonecznik i siemie lniane, ale można kombinować jak się chce. Ciasteczka te są bardzo syte i dostarczają dużo energii.
Składniki:
200 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej lub
razowej
3 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
0,5 łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
2 szklanki mieszanki: suszonej żurawiny, suszonej moreli, siemienia lnianego,ziaren słonecznika
Masło
zmiksuj na puch, powoli wsypuj cukier i dalej miksuj. Następnie dodaj jajko,
dalej miksując. Morele i żurawinę pokrój w kostkę. Do masy z masła wsyp
pozostałe składniki i dobrze wymieszaj, można rękoma.
Blachę
wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi z ciasta rób kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczaj je między dłońmi i układaj na blasze w sporych
odstępach. Piecz w 180°C przez
15-20minut do lekkiego zarumienienia. Studź na kratce.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz